Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Återbruk i Viby by

För en tid sedan besökte jag Viby by i Sigtuna.

"Ett par kilometer utanför Sigtuna stad ligger den gamla torparbyn Viby. Viby by är en oskiftad så kallad klungby, bevarad i stort sett som den såg ut för tvåhundra år sedan, då den befolkades av arrendetorpare under Venngarns kungsgård. Här har generationer av torpare fört sin ojämna kamp för överlevnaden under knappa förhållanden i flera hundra år.

Byns gårdar, de flesta från 1800-talet, berättar om sättet att leva och bo före de stora skiftesreformerna. Varje gård har flera hus för skilda funktioner, typiskt för det gamla allmogesamhället.

I Viby by har tiden stått stilla. Därför har flera filmer spelats in här, bland andra "Rid i natt" och "Glasblåsarens barn".

Viby by är värt ett besök och ett umärkt utflyktsmål för picknick. Här gäller allemansrätten och besökare är välkomna att gå runt på vägarna i byn. Hänsyn skall dock visas gentemot djur och natur. Dessutom skall man inte som objuden kliva in på gårdstunen." (Källa: Destination Sigtuna)

I dag är det Statens fastighetsverk som äger gårdarna och stugorna. Stugorna hyrs ut som fritidshus.

#1

#2

#5

#9

#13

#19

#21

#36

#7

#34

#37

#39

Det är fint att vandra rund bland de små husen och jag träffade på två boende som välvilligt berättade om byn och dess historia. En hade bott där i samma stuga i mer än 30 år. Man kan lätt föreställa sig byn full med både kor, hästar, får, getter, grisar och höns när man blickar ut över ägorna.

Den här dagen hade jag med mig Sony NEX-5N+ ett gammalt Pentaxobjektiv, Super-Takumar 3,5/35 mm. Manuell fokus alltså men det fungerar alldeles utmärkt.

Återbruk passar särskilt bra i Viby by.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-11-05 17:54 | Läst 3996 ggr. | Permalink
Vilken underbar miljö! Jag har hört talas om det men aldrig besökt det, får bli en tur dit så småningom.
Bor också i Viby, fast i ett annat Viby. :-)
Har du hittat ryggan?
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-11-05 18:15
Tack så mycket Ewa. Jag kan verkligen rekommendera ett besök till Viby by. Det ska bli intressant att göra ett besök där längre fram i vinter. Hoppas vi får en fin vinter med skapligt mycket snö som bäddar in den lilla byn. Kanske kan man då också få höra lite bjällerklang mellan husen :). Nej, ryggan är och förblir borta. Ska i morgon kolla med receptionen på Blåsenhus för jag var där förra tisdagen och det är möjligt att jag hade den med mig dit. Det objektiv som jag befarade finnas kvar i ryggan "hittade" jag i dag i mitt kameraskåp :-).

/Torbjörn
Hej, här har jag varit och tittat en gång. En miljö som tilltalar mej mycket även om det nog inte var helt lätt på den tiden man bodde där och brukade jorden. Dina bilder återger miljön mycket väl.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2012-11-11 12:17
De jordbrukare som bodde här hade det nog väldigt fattigt och förmodligen uppvägdes det inte av de vackra omgivningarna. Tack för din kommentar Lena.

/Torbjörn
Fina bilder Torbjörn, och jag kan tänka mig fina vinterbilder från detta ställe då snön ligger vit och orörd
Hälsn//Rolf
Svar från pic-tor 2012-11-11 12:21
Tack så mycket Rolf. Jag hoppas att vi får en fin vinter med skapligt mycket snö och jag ska naturligtvis återvända till Viby by när snön ligger vit och fin och man kanske också får höra lite bjällerklang mellan gårdarna :).

/Torbjörn
Vilket underbart ställe, nästan som Astrid Lingrens Bullerbyn!
Man kan riktigt känna "den gamla goda tiden" som kanske inte var så lätt alla gånger.
Ha en härlig kväll!
Svar från pic-tor 2012-11-11 12:24
Tack så mycket Heléne! Visst går tankarna till Astrid Lindgren och Bullerbyn när man vandrar runt i Viby by. Fast här är husen mer utspridda. Men fint är det :).

/Torbjörn
Det påminner mig väldigt mycket om Ekeby By strax norr om Uppsala. Samma fina bevarade miljö. Där bor min dotters svärföräldrar och min svärson är uppväxt där. En härlig miljö som vi ofta besöker. Ta en resa dit på sommaren, det är jättemysigt.
Fina bilder
Marianne
Svar från pic-tor 2012-11-11 12:31
Tack Marianne. Jag har bekanta som tidigare bodde i Vänge så jag åkte ofta förbi Ekeby by men jag har aldrig varit dit. En f d arbetskamrat bor t o m där. På sommaren vet jag att det arrangeras en massa saker där och man har också sommarcafé så jag ska nog försöka masa mig dit till sommaren.

/Torbjörn
Jag tyckte om Glasblåsaren Barn, och när jag ser dina fina bilder är det lätt att tänka in personer som lever och rör sej bland husen! Detta ser ut att vara ett mycket trevligt område!!
Svar från pic-tor 2012-11-11 12:35
Den gamla miljön är väl bevarad men också lite grand moderniserad. Gärdesgårdarna t ex är mycket prydliga och de finns i massor där.

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg