Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Kampen mot okunskap och vidskepelse

Det har i alla tider varit förenat med viss risk att berätta sanningen. Den officiella sanningen, ofta företrädd av kyrka och stat, är inte alltid den verkliga sanningen. De som vågar utmana, kallas ibland för sanningssägare, och öppet trotsa den officiella sanningen får ofta plikta med långa fängelsestraff eller till och med döden.

En sådan s k sanningssägare är  Sanal Edamaruku från Indien. "Han blev övertygad rationalist och ateist redan i 15-årsåldern, då han såg hur en granne avled i cancer efter att hennes familj vägret henne medicinsk hjälp. I dag är han ordförande i organisationen Indian Rationalist Association, och har kämpat för att slå hål på religiösa myter i Indien i över 30 år. Han är även ett stående inslag i många indiska tv-program som en så kallad mythbuster." (Källa: UNT 2012-12-01, sid 8).

Edamaruku föreläste i går kväll i Missionskyrkan i Uppsala och jag var där tillsammans med ett 30-tal intresserade åhörare. Han berättade om sin kamp mot okunskap och vidskepelse i ett Indien där människor fortfarande sätter mycket stor tilltro till s k heliga män och andra religiösa förkunnare. Själv har han avslöjat flera som rena bluffmakare och bondfångare och har därmed fått flera fiender.

Det kanske mest berömda avslöjandet är kanske bluffen med en Jesusstaty (krucifix) i Bombay. Plötsligt en dag började det droppa vatten från statyns ena fot och den katolska kyrkan var inte sena med att förklara det hela som ett mirakel. Edamaruku blev tillfrågad av ett TV-bolag om han ville åka dit och undersöka saken. Han gjorde så också och fann att vattnet kom från ett trasigt rör. Detta avslöjande möttes av mycket starka reaktioner, från bl a katolska kyrkan, och han blev till och med polisanmäld. Polisanmälan har sedan lett till åtal för hädelse och Edamaruku har tvingats till landsflykt. Nu bor han tillfälligt i Finland samtidigt som han föreläser runt om i Europa.

Vem kan vara rädd för den här lille mannen, tänkte jag när jag kom till föreläsningen

Han berättade om sina avslöjanden av flera s k heliga män

Han berättade med stor energi och inlevelse

Här avslöjar han i indisk TV en tantrisk guru som påstår att han kan döda människor genom magi

"Miraklet" i Bombay

När föreläsningen var över fick åhörarna ställa frågor. På min fråga om han fick stöd från indiska vetenskapsmän, svarade Edamaruku "bara vetenskapsmän boende utanför Indien"

UNT:s artikel 2012-12-01

Något omtumlad lämnade jag Missionskyrkan och gick ut i den kyliga novemberkvällen. På min väg till bilen mötte jag glada, obekymrade människor på väg till Uppsalas olika nöjesställen. Kontrasten var slående mellan det jag nyss lyssnat på och den verklighet jag en stund senare bevittnade.

För de som är intresserade följer här några länkar:

Vetenskap och Folkbildning

Rationalist International

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-12-01 20:24 | Läst 2619 ggr. | Permalink
Det är det här jag gillar med bloggarna på fotosidan. Rätt som det är får man veta något man aldrig hade fått veta annars... Intressant inlägg...
Svar från pic-tor 2012-12-02 21:52
Vad roligt Ingela att du uppskattar mitt inlägg. Föreläsningen var väldigt intressant men samtidigt mycket skrämmande. Makten gör allt för att trycka tillbaka sanningen.

/Torbjörn
Intressant läsning! :)
Trevligt att träffas idag! :)
/Anna
Svar från pic-tor 2012-12-02 21:53
Tack så mycket Anna. Det är alltid trevligt att stanna upp i tillvaron ett tag och fika tillsammans.

/Torbjörn
Mycket intressant läsning. Det är nog mycket ute i den stora världen som inte tål att granskas lite noggrannare.
Ha en skön helg
Marianne
Svar från pic-tor 2012-12-02 21:57
Tack så mycket Marianne. Visst är det mycket därute som inte tål en närmare granskning och vi får vara glada att det finns människor som går i bräschen för att sprida sanningen till den breda massan.

Ha det gott
/Torbjörn
Intressant! Villl människan tro på något så gör hon det oavsett hur ologiskt det kan vara.
Tack för trevligt fika igår! Kanske får jag koncentrera mig mer på att testa kameror nästa gång, blev ju bara mest snack. :-) Ha en jättefin första advent!
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-12-02 22:06
Tro och vetande går ju sällan hand i hand och många människor vågar inte utmana och ifrågasätta makten. Därför får de heller aldrig veta sanningen. Makten föredrar i många fall att den stora massan förblir outbildad och okunnig. Den blir lättare att regera över då. Jag tror ändå att det i längden inte går att undanhålla sanningen från människorna. Då tänker jag naturligtvis på betydelsen och effekten av internet, mobiltelefoner mm. Apropå kameran så hade jag tänkt att vi kunde ta en kort sväng på stan så du fick tillfälle att testa den skarpt. Nu fick jag lite bråttom för jag hade lite ärenden att fixa innan tåget gick.

Ha det gott
/Torbjörn
Synd att UNT inte har lagt ut sin artikel om honom i nätversionen. Utan glasögon i går kunde jag ju inte läsa det ex du hade med dig. Det finns en liten lustighet i detta att Edamaruku bor just i Finland idag; berättade ju i går om hur författaren Hanna Salama behandlades när han i sin roman "hädade" Jesus och kristendomen -> fängelsedom... Att sprida kunskap/utnyttja yttrandefriheten är alltid lite enklare om man inte befinner sig på hemmaplan. Salama fick förresten det Nordiska Rådets litteraturpris 1975, ca 10 år senare. Den kontroversiella romanen som ledde till fängelsedomen har jag läst i ocensurerad form men har även kikat in i den censurerade versionen; det är inte lätt att förstå hur de fåtal korta avsnitt kunde få en sådan kraftig reaktion. Tänker dock på Elisabeth Olsson Wallins bilder från en senare tidpunkt, det tog ju hus i helsike på sina håll då med.
Svar från pic-tor 2012-12-02 22:15
Jag håller med dig, det var ett roligt sammanträffande :). Ska kolla in Hanna Salama och låna den där boken. Förresten vad heter den? Jag har sökt på webben och det enda jag fann var "Midsommardansen". Såg att salama betyder "god natt" på swahili :).

Ha det gott
/Torbjörn
RHelena 2012-12-02 23:09
Midsommardansen heter romanen som skapade rabalder. Finska ordet "salama" betyder "blixt" (även fototerm således!).



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg