Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Snälla doktorn, skriv en remiss till ungdomens källa

Det har aldrig varit roligare att fotografera än nu. De digitala kamerorna har blivit så bra och lättarbetade att det är en ren fröjd att använda dem. Min nyinköpta NEX-6 är en suverän liten kamera som är så enkel att fotografera med och kvalitén med Sigmas två jättefina objektiv, 19/2.8 respektive 30/2.8 är fantastiskt bra. I bra ljus arbetar AF snabbt och precist. Den medföljande zoomen Sony 16-50/3.5-5.6 är också bra men jag trivs bättre med objektiven från Sigma och kanske säljer jag Sonyzoomen. Gillar inte zoomar där största bländaren varierar med brännvidden. Just den här kombinationen verkar vara populär bland fotografer och bloggare. Kirk Tuck har den liksom Anders F Eriksson här på FS.

Nu var det ju inte om min fina NEX-6 det här handlar om egentligen utan om de möjligheter som vi fotografer har i dag. Det digitala behöver jag inte nämna mer om för det är bekant för de flesta och det finns så oerhört mycket trevligt där att botanisera bland. Vill jag fotografera med film går det också bra i dag och kameror är ju inte särskilt svåra att få tag i till bra priser. Att framkalla en svartvit film kan alla lära sig och man får snart in de olika momenten i ryggmärgen. Den som aldrig provat på att fotografera med film har mycket roligt kvar att upptäcka men vore jag i er situation skulle jag inte köra igång med småfilm utan med mellanformat, d v s med 120-film. Den ger bättre resultat skannad på en relativt billig flatbäddsskanner än vad småbildsfilm ger. Jag har både en bra flatbäddsskanner och en filmskanner och den senare ger bättre kvalitet. Fördelen med en flatbäddsskanner, förutom att de är billigare,  är att du kan skanna större negativ. Den som har tillgång till ett mörkrum ska naturligtvis prova på det för många fotoklubbar har fortfarande mörkrum och ger också ofta kurser i mörkrumsarbete.

Den här mångfalden inom olika fototekniker som vi för närvarande har parat med den digitala teknikens möjligheter skapar tillsammans ett mycket aptitligt smörgåsbord. Det finns ingen anledning att gruffa över vilka bitar som smakar bäst utan här finns godbitar som passar alla smaker. Alf Johanssons nattfotografering med storbildskamera har säkert inspirerat många här på FS och så även mig. Jag har blivit väldigt nyfiken på att själv testa den här typen av fotografering, men för min del förlägger jag nog aktiviteten till dagtid, eller kvällstid. LP-Foto har auktion på Nalen på lördag kl.11 (tack för tipset Alf) och kanske åker jag dit och kollar. Just den här gången finns det kanske inte något som passar mig men det är alltid kul att kolla på grejerna och samtidigt lär man sig ett och annat också.

Det är så mycket jag vill prova på inom fotografering och nu närmast gäller det analog fotografering med lite större negativformat. Mellanformat har jag ju använt länge och vet vilket utmärkt resultat man kan få där, och med storformatskameror blir det naturligtvis ännu bättre, med en upplösning som dagens digitalkameror har svårt att matcha. Visst vore det ett trevligt inslag i stadsbilden, att åter få se en fotograf med sin storformatskamera på stativ, stående på något torg, omgiven av en skara nyfikna och intresserade människor.

Tiden rinner i väg så fort, och hur ska man hinna med att göra allt som man skulle vilja göra. Tid, ork och pengar är naturligtvis begränsande faktorer. Hyfsat med tid har jag, orken kunde väl vara lite bättre liksom tillgången på pengar. I filmen Cocoon badade ett gäng pensionärer i en bassäng med mystiska kokonger i. Alla fick ungdomens krafter tillbaka och upplevde en ny vår. Detta är ju ett evigt tema att slippa bli gammal och finna den källa som ger oss ungdomens skönhet och kraft tillbaka. Om det är möjligt att få en remiss dit vill jag gärna ha en.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-12-06 20:20 | Läst 4045 ggr. | Permalink
Härlig glädje.
Svar från pic-tor 2012-12-10 10:45
Tack Tony för inspirerande tillrop :).

/Torbjörn
Så vackra bilder!
Ha det gott!
Ewa
Svar från pic-tor 2012-12-10 10:45
Tusen tack Ewa för din uppskattande kommentar :).

/Torbjörn
Sköna vinterbilder, och du har en mycket vaken blick för läckra detaljer!
Glöm inte att erfarenhet är värdefull att äga när det gäller att leta motiv... apropå undomen menar jag!
Svar från pic-tor 2012-12-10 10:47
Tack så mycket Anne-Sophie för din trevliga kommentar. Det tar tid att skaffa sig erfarenhet och den blir allt dyrbarare ju äldre man blir. Känslan att tiden rinner i väg för fort lämnar mig aldrig.

/Torbjörn
Härliga sv/v bilder! Man kommer långt träning och bra mat :-)
Svar från pic-tor 2012-12-10 10:52
Tack för din kommentar Peter. Regelbunden motion och hälsosam mat är grundingredienserna för att må bra. Jag har idrottat och motionerat hela min ungdom och långt upp i åren. Nu blir det mest långpromenader och några pass på gymet och jag anser mig vara ganska så välinformerad om vad som är bra att äta. T ex mycket fisk och grönsaker. Men tiden rinner, trots det, i väg för fort :).

/Torbjörn
Fina bilder, skönt med snö som omväxling.
Du vet väl att det är hur gammal man känner sig som räknas, inte personbeviset.
Håll kvar ungdomligheten , så löser det sig.
Jag är 42
Marianne
Svar från pic-tor 2012-12-10 10:58
Tack så mycket Marianne för din kommentar. Jag känner mig inte alls gammal utan det är känslan av att tiden rinner i väg för fort, och att det snart inte finns så mycket tid kvar att utnyttja som bekymrar mig. Nu när jag råder mig själv helt och hållet är det så mycket jag vill hinna med, och visst hade man mer ork när man var 20 :). Fyrtiotvå är en bra ålder, själv bör jag väl i så fall var runt fyrtio då :-).

Ha det gott
/Torbjörn
Struttar man kring i de nyfallna snömängderna med kameran i hand och sådan eufori, förtjänar man en remiss! Säg till när du har fått tag på doktorn som skriver sådana.
Svar från pic-tor 2012-12-10 11:00
Remissen lär nog utebli är jag rädd för och tiden som vi fått att disponera på vår jordevandring är nog inte heller förhandlingsbar. Men jag lovar att höra av mig om den här magiska doktorn skulle dyka upp :).

/Torbjörn
Vilket bra inlägg, och fina bilder också! Den där remissen lär vi alla få längta efter alldeles förgäves, tiden har sin gång och det blir nog till att gilla läget, hur mycket man än önskar något annat.
Storformatskamera med stativ, omgiven av nyfiket folk, njaa, hur kul skulle det vara förresten? Har laddat Yashican med 120-film, men något i maskineriet har hakat upp sig så det verkar inte bli några mellanformatsbilder för min del ändå, inte just nu i alla fall.
Svar från pic-tor 2012-12-10 11:07
Tack så mycket Rauni för din trevliga kommentar. Det som inspirerar i dag är att vi kan kombinera gammal och ny teknik lite som vi vill. Många som fotograferar i dag har ingen analog bakgrund och har därför inte det perspektivet. Några kanske uppfattar mig som motståndare till analog teknik, men så är det absolut inte. Tvärtom tänker jag ge det mycket mera tid framöver och det vore väldigt tråkigt om filmtillgången minskade ytterligare med stigande priser till följd. Vill hinna med att prova på lite större filmformat innan det blir för sent. Jag bevakar just nu några auktioner på eBay och blir det rätt pris så slår jag nog till.

/Torbjörn
Bra skrivet och jätte fina bilder!! Fotar själv med 120film och skannar sen med flatbädd med fint resultat! Ha en bra kväll! Mvh. Johan
Svar från pic-tor 2012-12-11 10:06
Tack så mycket Johan. Ska beställa lite 120-film och plocka fram mina gamlingar ur skåpet. Rolleiflexen får ta igen sig ett tag till för filmmatningen krånglar men Yashican är i fin form :). Flatbädd plus 6x6 fungerar väldigt bra.

Ha det gott
/Torbjörn
Härligt inlägg med en samling mycket fina bilder! Ni kan vara lyckliga som har så mycket vackert runt er att fotografera.
Ha en riktigt fin dag och ta väl hand om dig!
Svar från pic-tor 2012-12-11 10:09
Tack så mycket Heléne. Vi har fått mycket snö i Knivsta Uppsala-trakten och det är tacksamt att fotografera nu så länge den är ren och vit.

Ha det gott
/Torbjörn
Fina bilder Torbjörn! Och din text och tankar är bra. Min kamerabana började ju med analogt, både småbild och mellanformat. Så framkallat och kopierat har jag och det känns som en förmån och tillgång att ha gjort det!!
Men idag, hmmmmm nja, jag tror inte att jag vill, hinner och "orkar" släppa det digitala :)

Spännande med gluggarna, 30 har du skrivit om tidigare men 19, den skulle kanske smaka bra.... Är den 19 eller blir det typ ggr 1,5?? Hälsningar, Peter.
Svar från pic-tor 2012-12-11 10:14
Tack så mycket Peter. Bägge Sigmaobjektiven imponerar på mig och jag kan rekommendera dem båda. 19 mm-objektivet motsvarar 28,5 mm på en fullformatskamera. Personligen tycker jag det är både roligt och givande att växla mellan analog och digital fotografering. Så länge det nu varar.

/Torbjörn
Hittar du den källan så kan du väl säga till. Känns som om jag är i behov av den.
Svar från pic-tor 2012-12-11 10:18
Jag slår dig en pling omedelbart efter det att jag tagit min första klunk :). Kanske är jag då i målbrottet :).

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg