Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Ut med det gamla och in med det nya

Liksom Alf och Christer har jag också gått och grunnat lite grand på mitt fotograferande. Alfs beslut att skippa det digitala helt och hållet, till förmån för det analoga, förvånade kanske många, men det förtjänar naturligtvis all respekt. Vi är alla olika och det som känns bekvämt och bra för den ene behöver inte göra det för den andre. För min egen del gör jag en del omdisponeringar i mitt kamerainnehav, vilket till viss del borde ha skett för länge sedan. Ut marscherar Sonys A850, A77, A700 och A350. In marscherar Sony A99, förhoppningsvis med en chokladbit i släptåg :).

Jag följer den tekniska utvecklingen med stort intresse och konstaterar att vi nu står vid ett teknikskifte vad gäller digitala systemkameror med s k fullformatssensorer. Utvecklingen går mot helt spegellösa kameror, men det lär nog dröja ännu några år innan tekniken mognat så pass att dessa kameror når oss konsumenter. Sony är först ut med A99, som i stället för traditionellt spegelprisma och spegel har elektronisk sökare och fast spegel som till viss del reflekterar ljus till AF-enheten medan det mesta av ljuset går rakt igenom till den bakomvarande sensorn. Spegeln finns alltså fortfarande kvar i den här modellen, om än i modifierad form. Den här SLT-tekniken är nu väl beprövad under några år i ett antal modeller. En del tror att SLT-tekniken bara är ett mellanspel fram till dess tekniken med helt spegelfria kameror är färdigutvecklad. Det är väl mycket som talar för det för den tekniska utvecklingen går ju ständigt framåt inom det här området. De övrig kamerafabrikanterna ligger naturligtvis inte på latsidan heller och deras lösningar lär väl komma så småningom.

Nackdelen med SLT-tekniken är att den "stjäl" en del av ljuset, och omdirigerar det till AF-enheten, men den lilla förlusten tycks inte påverka bildkvalitén särskilt mycket för A99 får mycket goda betyg i olika tester. DP Review ger t o m kameran guldmedalj i sitt test.

Hädanefter kommer jag bara att ha två digitala kameror, Sony A99 och Sony NEX-6. Fullformat respektive APS-C. "Seriös" :) fotografering contra snapshots. Fast egentligen tror jag att jag skulle klara mig med NEX:en enbart för den är så lätthanterlig, betydligt bättre än 5N, och ger ifrån sig bilder med utmärkt kvalitet. Dessutom kommer det fler och fler objektiv med E-fattning. Alla bilder här är tagna med NEX-6 och Sigma 19/2,8.

För balansens skull har jag också köpt en Yashica MAT 124 (tvåögd spegelreflex 6x6) på eBay till ett bra pris och jag hoppas kunna testa den över jul och nyår.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-12-13 15:26 | Läst 2263 ggr. | Permalink
Låter spännande med nya spegellösa tekniken och roligt att du satsar på den!
Fina bilder också, det är sköna glödande färger i den översta och även de svartvita är väldigt läckra!
Svar från pic-tor 2012-12-15 15:34
Jag råder mig själv numera och behöver inta ta så mycket hänsyn till andra. Därför unnar jag mig saker som jag tycker om och har råd med. Naturligtvis får man lov att avyttra gammalt om det ska gå ihop. Det har aldrig legat för mig att bygga upp samlingar som står oanvända så det är inget problem. Vad roligt att du tycker om bilderna.

/Torbjörn
Sony imponerar helt klart så jag förstår dina tankar och ditt val!! Ska bli kul att se och följa. Sedan får jag se om jag hoppar Nikon. Ska se till att skaffa ett Sigma 19 eller 30, troligtvis 30. Fina bilder med bra tyck i både färg och svartvitt. //Peter
Anders F. Eriksson 2012-12-13 19:15
Skaffa båda - de är ju nästan gratis och bra båda två ;)
Peter-L 2012-12-13 19:20
Sant Anders, och den tanken slog mig faktiskt just när jag skrivit det.... Men jag har ju redan 16/2,8. Och som en kul grej, så köpte jag det Nytt i Andorra, för två år sedan, för 1100 kronor... Min kompis köpte ett NEX5 kit till bra pris. Klurar på "mängden" skillnad på den första 5:an och 6:an. En lockelse. //Peter-L
Svar från pic-tor 2012-12-15 15:37
De där Sigmaobjektiven kan jag verkligen rekommendera. De är båda två riktigt bra och dessutom väldigt billiga. Sony har valt den här strategin och jag tror att de får fler efterföljare så småningom. Kul att du gillar bilderna.

/Torbjörn
Svar från pic-tor 2012-12-15 15:39
Instämmer. Den längre brännvidden får superlativ i de flesta tester jag läst men jag tycker också att 19/2,8 är väldigt bra.

/Torbjörn
Det är bra att rensa lite i sin maskinpark ibland. Yashican tror jag du kommer tycka är kul när ljuset passar den lite långsammare kameran. :)
-affe
Svar från pic-tor 2012-12-15 15:46
Jag har inte snickrat färdigt annonserna ännu men det kommer ett antal ganska snart. Egentligen var jag ute efter en Rolleiflex F 3,5, men den drog i väg till ca 10 000 kr och då fick reservplanen i form av Yashica 124 träda in. Jag fick den för åttahundra men jag tror nog att den ger lika bra bilder som den "finare" Rollein. Bevakar nu några bra exponeringsmätare också för Yashicans inbyggda litar jag inte på.

/Torbjörn
Visst klarar man sig långt med bara en Nex, och din sexa gissar jag är bättre på att sätta fokus än min sjua. Ibland är det förstås kul med tjockkameran också, och framför allt en större sensor.

Själv skulle jag gärna ha sensorn från A99 i ett litet behändigt hus med ett bra normalobjektiv, men jag är inte så säker på att jag vill betala vad det kostar ;)
Svar från pic-tor 2012-12-15 15:56
Jag upplever att AF i NEX-6 är lita vassare än den i 5N så jag är mycket nöjd. Den är i övrigt också lite mer lättarbetad än 5N. NEX-serien är ju redan nu mycket bra men det finns säkert en hel del utvecklingspotential kvar och Sony lär nog komma med flera uppgraderingar de kommande åren. Visst är A99:an lite dyr. Jag tog den på tremånaders avbetalning från CyberPhoto och jag hoppas avyttringen av lite gammalt täcker upp större delen av kostnaden. Direkt när jag kom hem från posten med paketet såg jag att de sänkt priset med en femhundring. Snopet naturligtvis. Naturligtvis kommer priset successivt att sjunka ytterligare.

/Torbjörn
Dom två första vinterbilderna tycker jag är utomordentligt starka.

Sedan detta med spegellösa kameror - det har det ju alltid funnits, men nu menar man digitala genomsiktsökare. Vad är det för fel med verklighetsbilden i en spegelreflexkamera - så länge den är påtagligt bättre en en digital sökarbild? Det är ju faktiskt läget för dagen. Jag köper ju inte kamera i dag för något som skall bli bra när det blir färdigt.
Anders F. Eriksson 2012-12-13 19:26
En bra prismasökare är bättre på mycket än en elektronisk sökare, men för exempelvis noggrann manuell fokusering med ljusstarka objektiv är det mycket lättare att sätta skärpan rätt med den elektroniska tycker jag. Sedan är det också ganska stor skillnad på de pyttesmå optiska sökarna som sitter i instegskameror och de som sitter i de dyrare husen ...
syntax 2012-12-13 19:59
Där har du en klar poäng: Spegelreflexkameror med små sensorer erbjuder ett förödande tunnelseende. Det skulle vara tekniskt enkelt att åtgärda med en lätt sfärisk spegelyta - men här säger nog räknenisse tvärstopp.
Hursomhelst är en verklighetssökare just en verklighetssökare, med alla de fördelar det innebär. Det finns inte mycket (om ens något) som slår mina Olympus OM 1 och OM 2 från 1970-talet när det gäller sökaren. När man tittar i dom kamerorna, och jämför med dagens - får man för sig att tekniken går bakåt!
Iwa 2012-12-13 21:25
Jag tillhör också dem som har svårt att skilja sig från den optiska sökaren. Det som jag däremot saknar på min kamera är focus peaking i live view. Det behövs när man ska filma och i vissa trånga situationer när man måste förlita sig på live view-skärmen. Här ligger Sony i framkant.
Svar från pic-tor 2012-12-15 16:07
Tack så mycket för den inledande vänligheten. Vad gäller kameror har vi alla olika preferenser och jag undanbeder mig din undervisande ton i resten av kommentaren. Utvecklingen står ju inte still utan den går ständigt framåt. Ibland i stora språng, ibland i mindre. Med facit i hand kan man naturligtvis, åratal i efterhand, utvärdera om det val man gjorde var ett bra eller dåligt val. Jag lever här och nu, i samtiden, och vad framtiden har i sitt sköte vet vi inget om. Livet kan ta slut när som helst, det vet vi heller inget om. Samtiden är det enda vi kan fotografera och det gör jag gärna med en modern och framåtsyftande kamera. Som Sonys A99 t ex.

/Torbjörn
Svar från pic-tor 2012-12-15 16:11
@ Per. Focus peaking är ett suveränt bra hjälpmedel och jag förstår inte varför Canon och Nikon m fl inte hakar på det tåget.

/Torbjörn
Åh, vilka fina Uppsalabilder, jag blir nästan lite tårögd av nostalgi. Du har ju fått med både den vackra domkyrkan och inte minst Gotlands nation, den viktigaste platsen för mig som student under stora delar av 90-talet. Tack för den nostalgi trippen! /Tommy.
Svar från pic-tor 2012-12-16 21:45
Tack så mycket Tommy. Jaha, du har också "legat i Uppsala" :). Jag tillhörde Gästrike-Hälsinge nation, som du säker vet ligger på Trädgårdsgatan. Det finns en del godbitar i Uppsala, de gamla kvarteren kring domkyrkan och universitetet förstås, och det s k årummet längs med Fyrisån har blivit väldigt fint.

/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg