Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

När gråvädret kom till byn...

När gråvädret kom till byn, då var klokheten där. Det yrde och jag fick vända tillbaka. En bil låg i diket och massor med snö hade drivit in på vägen från den omgivande slätten. Varför sätter man inte upp skydd mot drivsnö här nere i Uppland som man gör längre norrut? Den andra "gråvädersbyn"  fick vänta. Jag hade redan stannat och tagit några bilder på den första gråvädersbyn. När jag svängde in på den lilla vägen såg jag inte vägkanten tydligt för all snö som hade yrt in. Jag tog svängen för snävt och hamnade med ena hjulparet i diket, med snö ända upp till chassit. Till slut lyckades jag, genom att snabbt växla mellan ettan och backen, få lite gung på bilen, och den lilla fartökningen räckte för att ta mig upp ur diket.

Äntligen stod den nya kameran på skrivbordet. Sony A99 anmälde sig till tjänstgöring. Den hade fått acklimatisera sig under natten, medan det nya batteriet laddades. Själv hade jag laddat med både tidig frukost och tidig lunch. Det gäller att fylla på med energi om man ska orka med några timmars fotoexpedition. Jag dokumenterar en gammal by med anor från 1700-talet, ja ända från medeltiden egentligen, men av de spåren finns inte mycket kvar. I dag tänkte jag ta lite gråvädersbilder med nya kameran, men som ni redan läst så hindrades jag av kraftigt snöfall och dito vind. Jag fick återvända hem.

Väl hemma gick jag en runda i lillskogen, som ligger mellan mitt radhus och motorvägen. I den här skogen har vi vistats mycket i. Under alla årstider. Här plockade vi bär och svamp, och åkte skidor på vintern. Vid bäcken lekte mina pojkar, gjorde fördämningar och "flottade timmer". Någon förälder monterade t o m dit ett vattenhjul till barnens stora förtjusning.

Här går jag nu med min nya kamera och trivs. Skogen är helt inbäddad i snö och trädens grenar hänger nedåt, tyngda av den snö som fallit så ymnigt den sista tiden. Det är som om Christo dragit fram här och dekorerat vartenda träd med bomull.

Den första gråvädersbyn fick bli min premiärbild med A99

Mitt Sony 28-75/2,8 SAM vinjetterar en del t o m bländare 4, men jag tycker att det märks tydligare på A99 än A850. Hur kan det komma sig? Är det någon av mina läsare som har en förklaring?

Nu väntar lite dammsugning och dammtorkning. För sent ska syndaren vakna :).

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-12-15 17:55 | Läst 3271 ggr. | Permalink
Otrevligt med dikeskörningen, tur att du kom upp igen!
Fin vinterbild på byn, det låter intressant med dokumentationen! Historia är ofta spännande tycker jag. Har du dessutom en ny kamera att bekanta dej med också låter det som ganska ljust framöver! :-)
Svar från pic-tor 2012-12-16 21:16
Det var ett gräsligt väder. Det blåste och yrde snö så det var svårt att se vägkanterna på den lilla avtagsvägen. Det finns en del byar runt omkring där jag bor och jag började i höstas att fotografera en av dem (inte den på bild). Tanken är att dokumentera byn under de fyra årstiderna. I stugorna bor enbart sommargäster så de är kanske inte så intressanta att följa, men vem vet. Det är alltid roligt med nya grejer och det tar naturligtvis ett tag innan vi lärt känna varandra ordentligt.

/Torbjörn
Vilken tur att du kom ur diket och grattis till nyförvärvet. Har hört och läst att det ska vara en toppenkamera!
Ha det så gott och ta väl hand om dig!
Svar från pic-tor 2012-12-16 21:20
Dikeskörningen var helt onödig men jag blev lite lurad av all drivsnö. Kamerautvecklingen går fort nu men den här kommer jag nog att behålla i många år. Velade ett tag mellan fullformat och APS-C men bestämde mig till slut för att fortsätta med fullformat och sälja av lite gamla grejer.

Ha det gott
/Torbjörn
Fin vinterbild på byn !
Tur att bara blev en "mjuk" avåkning ! Här plingar radion hela dagar tycker jag med något som hänt mellan Gävle och Axmartavlan. Gillar inte att bror och brorson åker där varje dag.
Ha en skön kväll !
ing-marie
Svar från pic-tor 2012-12-16 21:27
Tack så mycket Ing-Marie. Vid Axmartavlan har det alltid hänt en massa olyckor så länge jag kan minnas. En gång välte en långtradare fullastad med ägg där :). Gissa om det drog folk till platsen, men polisen var snabbt där och bevakade så att ingen stal annat än förlorade ägg :). Förvånansvärt många ägg "klarade sig". E-fyran brukar vara bra plogad men vägen mot Axmarbruk är det väl lite si och så med.

/Torbjörn
Bilden är fin tycker jag, trots vinjetteringen :)

Jag tror att det har med hur mikrolinserna på sensorn är skapta - NEX-7 beter sig t.ex. inte alls särskilt bra med vissa vidvinklar (som fungerar bra med Nex-5N), och Leica fick ägna sig åt ganska mycket magi för att få M9 att fungera väl med samma vidvinklar. Eller så är det nåt elektriskt :)
Svar från pic-tor 2012-12-16 21:33
Tack så mycket Anders. Bilderna ser lite skumma ut tycker jag. I samband med importen till LR konverterar jag råfilerna till DNG. Dagens bilder har jag importera rakt av utan konvertering till DNG men jag har inte hunnit kolla om det är någon skillnad. Vid dagens fotografering använde jag samma zoom igen men provade lite olika bländare. Jag använde också Minoltas gamla, fina 28-135/4-4,5 zoom samt Minoltas 50/1,4.

/Torbjörn
Vilken tur att du kom upp ur diket igen.
Kanske tur att du vände om och tog apostlahästarna i stället.
Härlig bild
Marianne
Svar från pic-tor 2012-12-16 21:38
Jag har hamnat i liknande lägen tidigare så jag visste hur jag skulle gå till väga, men den här gången tog det ganska så lång tid och jag var beredd att ringa efter bärgare. Den här lilla byn, husen tillhör kanske en och samma gård så man kan kanske inte kalla det för by, ligger så vackert på en kulle men jag har aldrig fotograferat den förrän nu.
Tack för din kommentar Marianne.

/Torbjörn
En jättefin vinterbild och grattis till ditt nyförvärv!
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-12-16 21:39
Tack så mycket Ewa!

/Torbjörn(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg