Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

På operationsbordet, och inte ett öga är torrt

Så kom den till slut, min på eBay inköpta Yashica Mat 124. Det här är modellen innan 124 G, som är lite lyxigare med helsvart design, och lite guldfärg också. Fast egentligen gillar jag 124:an, utan G, bättre. Den ser robustare ut och är nog inte heller lika känslig för repor o dyl. I alla fall är det mycket bra och prisvärda kameror bägge två.

Den här har levererats från München av en viss Herr Walter. Walter nämnde aldrig att självutlösaren var trasig, och inte heller att kameran var så smutsig. Ingetdera framgick av bilderna på eBay, och nu vet jag inte hur jag ska betygsätta den här karl'n. 

Kameran behövde alltså få sig en rejäl översyn och rengöring. Det här är en s k tvåögd spegelreflexkamera med ett objektiv som tar bilden, och ett som visar motivet på en sökarskiva via en spegel. Den bild man ser i schaktsökaren är spegelvänd. Bägge objektiven är rejält smutsiga, både på fronten och på baksidan. Jag blir tvungen att lägga den på operationsbordet. Först blåser jag bort allt som inte sitter fast, och sedan putsar jag med en linsduk, rikligt indränkt i linsputsvätska. Bägge objektiven blir rejält genomblöta och det gör susen, för all smuts löses upp, och efter några varv med duken så är linserna klara och fina. Jag kan inte upptäcka en enda repa. Samma procedur genomgår de bakre linsytorna.

Till skillnad från min 124 G (som har ngn slags folie) sitter det i 124 en riktig spegel. Den är här väldigt smutsig, men efter några drag med en lätt fuktad linsduk är den ren och klar. Sökarskivan får sig också en ordentlig rengöring, men några fläckar får jag inte bort. Nu sitter de flesta i periferin så det gör inte så mycket. Med hjälp av topz går jag så igenom minsta skrymsle på kameran, och efteråt ser den riktigt salongsfähig ut. Självutlösare kan jag leva utan, men lite sur blir jag allt på Walter, som inte berättade hela sanningen om kameran.

Efter den grundliga rengöringen laddade jag den med min sista film. Det blir att beställa en laddning igen från Photax efter julhelgen. Frånsett självutlösaren så verkar kameran fungera alldeles utmärkt. Jag har kört igenom alla tider och alla låter bra. Bländaren öppnar och stänger mjukt och fint, och t o m exponeringsmätaren verkar fungera. Det ska bli spännande och se hur bilderna blir sedan.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-12-23 17:01 | Läst 3005 ggr. | Permalink
Det låter ändå lovande med kameran, ser fram emot bilder från den!
Betygsätta säljaren, nja inte kan han förtjäna så höga poäng enligt din beskrivning!
God Jul Torbjörn!! :-)
Svar från pic-tor 2012-12-25 23:36
Bara det blir lite bättre ljus ska jag testa den här gamla fina kameran. Det har varit för mycket gråväder på sista tiden. Nej, jag är inte nöjd med Walters agerande och betyget lär också bli därefter. Hoppas du har en fin jul.

/Torbjörn
Har råkat ut för liknade vid köp av kameror på ebay,köpte några ryska mätsökare FED och Kiev och dom skulle vara helt fungerande, det var dom icke ljusläckage och frammatningsproblem.

Lyckades tillslut byta bort dom mot en olympus om-10 en betydligt trevligare kamera än dom ryska bojsänkerna.

Tips annars på 120 film,shanghai gp3 film iso 100 brukar man kunna hitta billigt på ebay.
Svar från pic-tor 2012-12-25 23:40
Jag har köpt en hel del på eBay och det mesta har varit i mycket bra skick. Vill man fortsätta sälja går det inte att vara oärlig. De som ligger på 100% nöjda kunder är nog väldigt angelägen om att få ligga kvar på den nivån. Tack för tipset om film och jag ska kolla vid tillfälle.

/Torbjörn
Trevlig "kexburk". Kan säkert åstadkomma kvalitativa bilder. Visste du att namnet Yashica är tre sammansatta förkortningsord: "Ya-shi-ca", och betyder "enkel kamera".
Svar från pic-tor 2012-12-25 23:45
De här kamerorna ger väldigt fina bildkvalitet, men det beror naturligtvis till stor del på vem som håller i dem. Rolleiflex skulle ju också kunna använda Yashica-namnet för deras tvåögda är ju också tämligen enkla kameror. I alla fall ska det bli roligt att få testa en rulle.

/Torbjörn
Ser fram emot bilderna! Ha en jättefin julhelg!
//ewa
Svar från pic-tor 2012-12-25 23:47
Tack Ewa. Julhelgen har hittills flutit på väldigt behagligt med god mat och trevlig samvaro. Jag är väldigt nyfiken på vad som kommer ut från den här kameran, och jag ska naturligtvis redovisa resultatet på FS.

Ha det gott
/Torbjörn
Oj, det här är helt utanför mitt kompetensområde och jag kan förstå om du kände dej lurad. Men mellan raderna kan jag ändå ana att det var ett ganska trevligt pyssel som du genomförde. Hade du inte pysslat om den en del även om den varit bättre kondition än den nu var. Vill man inte lära känna sina nyförvärv lite extra när man håller på med den här typen av utrustning?
God Jul Torbjörn
önskar Lena
Svar från pic-tor 2012-12-25 23:50
Med en modern kamera blir det ju inte särskilt mycket pyssel. De här gamla kan man skruva isär och rengöra ordentligt, och man kan sedan också skruva ihop dem utan att det blir några delar över :). Lite lurad känner jag mig även om kameran i övrigt verkar vara i fint bruksskick.
Hoppas du har en fin julledighet over there.

/Torbjörn
En del säljare räknar kanske inte med att det finns köpare som även vill använda objekten, och inte bara ställa dem i vitrinskåpet...
Lycka till med rullen! :-)
Svar från pic-tor 2012-12-27 18:50
Det här är ju en typisk brukskamera och jag tycker att Werner kunde ha varit mer uppriktig i sin beskrivning. Han fotograferade kameran i en sådan vinkel att man inte kunde se att självutlösaren var trasig. Efter rengöring tycker jag dock att objektiven ser bra ut så det ska bli spännande att se hur den presterar.

/Torbjörn(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg