Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Profiler

Många är det som passerar dessa profiler. Flera gånger om dagen. Men har de lagt märke till dem kan man undra? De finns nämligen "inbyggda" i den brittiske konstnären Tony Craggs drygt sex meter höga skulptur, som står som ett landmärke alldeles i början av den s k centralpassagen vid Resecentrum i Uppsala. Ytterligare en skulptur av Cragg kan man se längre ned i centralpassagen. Även i den kan man se ansikten om man tar en närmare titt.

Till en början uppfattade jag inte profilerna i konstverket utan tyckte det såg knöligt och konstigt ut. Nu tycker jag konstverket är genialiskt uppbyggt. Konst kan vara krävande och man måste ofta ge det tid för att kunna läsa in vad det har att säga. Detsamma gäller naturligtvis också fotografiet. Hinner vi verkligen gå på djupet när vi tittar på bilder? Vi översköljs ju ständigt av en ofantlig mängd bilder och naturligtvis finns det ingen chans, att för det första hinna med att se alla bilder, och för det andra ge varje bild den tid den behöver. Kanske påverkar det vårt sätt att fotografera i så motto att vi frestas ta bilder som inte kräver så mycket av betraktaren, enbart för att vinna lättköpta poäng. På sikt gynnar det naturligtvis varken betraktaren eller fotografen.

Här har jag använt min analoga Minolta Dynax 7, Minolta 50/1,4 och T-MAX 400. Film fungerar fortfarande mycket bra. Så länge det nu varar.

På återsende

Torbjörn

Inlagt 2013-02-12 17:16 | Läst 3672 ggr. | Permalink
Måste erkänna att jag har inte sett profilerna och det beror antagligen på att jag aldrig tagit mej tid att titta ordentligt. Får liksom lite dåligt samvete för du har så rätt i det du skriver... Om man tittar på de bilder här på FS som får många kommentarer så är det väldigt ofta bilder som har ett enkelt budskap som ropas ut i fantastiska färger men gnistrande skärpa mot en vackert oskarp bakgrund. Om fotografen dessutom har många vänner blir effekten ännu bättre. Kommentarerna blir också väldigt enkla. OK, jag ska bättra mej....
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2013-02-13 11:32
Hej Lena!

Inte ska du ha dåligt samvete, det tog ett bra tag för mig att upptäcka den geniala uppbyggnaden av konstverket. Ta en närmare titt vid tillfälle. Det här var bara lite allmänna, privata reflektioner och riktar sig naturligtvis inte mot någon eller några. Flödet av bilder är så enormt och det är inte konstigt att vi alla blir bildtrötta från tid till annan. Skapandeprocessen kräver en viss "kritisk massa" av tid och ibland upplever jag att många bara slänger i väg bilder på bloggen, och i andra sammanhang, för att synas och få uppmärksamhet.

/Torbjörn
Går ofta förbi där och har aldrig sett ansiktena, bra tips.
Svar från pic-tor 2013-02-13 11:33
Då är det dags att stanna upp och betrakta konstverket i detalj.

/Torbjörn
Uppsala nya resecenter har jag ej besökt än men sett bilder på F.S. från byggnaden.
Det finns mycket att upptäcka i våra parker och torg om man tar sig tid.
Fina profiler på skulpturen bra exponerad i s/v.mvh/Bo-Lennart
Svar från pic-tor 2013-02-13 11:39
Tack så mycket för din kommentar Bo-Lennart. "Om man tar sig tid", det var ett viktigt påpekande från dig. Tid är en viktig faktor när man skapar. Tid och eftertanke. Fast det beror naturligtvis på vad man fotograferar. Gäller det en hockeymatch, t ex, finns inte mycket tid till eftertanke, och inte så mycket tid heller när allt kommer ikring.

/Torbjörn
Som vanligt tänkvärda ord från dig!
Fina bilder också! =)
Ha en härlig kväll!
Svar från pic-tor 2013-02-13 11:43
Tack så mycket Heléne. Det händer att man går omkring här och funderar på ett och annat :). Trots allt så är det ju fortfarande vansinnigt roligt att fotografera.

/Torbjörn
Det gäller att ha det konstnärliga ögat med sig och det har ju du. Detta konstverk har man i alla fall inte vandaliserat (ännu)
Ha de gott
Bert-Ola
Svar från pic-tor 2013-02-13 11:47
Kanske har jag tränat upp ögonen genom svampplockning, för då måste man koppla på svampblicken :). Det skulle vara förfärligt om de här konstverken blev vandaliserade, och det är i sammanhanget märkligt att så mycket förstörelse sker. I rent okynne som det tycks. Tämligen riskfritt också som det verkar.

/Torbjörn
Nu fick du mig att tänka till både en och två gånger. Du har så rätt angående bilder. Stanna upp och begrunda ska bli mitt motto. Sen ska jag verkligen kolla skulpturerna nästa gång jag åker till Uppsala.Dottern jobbar precis vid rececentrum, i det nybyggda huset bredvid hotellet. Ska fråga henne om hon sett profilerna
Marianne
Svar från pic-tor 2013-02-13 11:55
Kolla in det här konstverket ordentligt nästa gång du besöker Uppsala. På håll upptäcker man inte profilerna utan man måste gå ganska nära. I början, när jag just hade skaffat mig min första digitalkamera, fanns det nog en tendens att rusa sta och ta mycket bilder. Så är det inte längre utan numera sker nog fotograferingen med mer eftertanke och i lugnare tempo. Tekniken har mognat och det första glädjeruset, över möjligheten att ta oändligt många bilder, har lagt sig.

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg