Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Är Kamera&Bild en seriös fototidning?

Har prenumererat en längre tid på fototidningen Kamera&Bild, och nu vill tidningen att jag ska fortsätta med prenumerationen en period till. Men jag är tveksam, jag tycker inte tidningen håller måttet helt enkelt. Det gäller flera saker och jag tänker inte presentera en lång lista på vad jag inte gillar, men några saker ska jag naturligtvis nämna.

Trycket är är ofta blaskigt med dålig kontrast och urblekta färger. Inte sällan är högdagrarna utfrätta, med nästan ingen täckning alls. Jag har svårt att tro att tidningen enbart publicerar bilder från fotografer som fotograferar så här. Den tekniska kvaliteten är helt enkelt för dålig. Det handlar ju om en fototidning och inte en simpel veckoblaska. Layoten är i många fall bedrövlig, där t ex pyttesmå bilder ska illustrera något i texten.

Sedan har vi så kameratesterna. I senaste numret får vi t ex veta att Sony A99 fått inbyggd bildstabilisering – till skillnad från den gamla modellen Sony A900! Som bekant har ju Sonys alla systemkameror, med A-fattning, inbyggd bildstabilisering och har så haft ända sedan de, efter uppköpet av Konica-Minolta, presenterade den första modellen A100. De övertog tekniken från de senare, vars 7D och 5D båda hade inbyggd bildstabilisering.

Som läsare av en fototidning förväntar jag mig att redaktionen är påläst och kunnig, och att de tester och artiklar som presenteras är vederhäftiga och ger läsaren korrekt information och kunskap. Jag får ett intryck av att tidningen består av ett gäng glada amatörer, med bristande kunskaper inom många områden, som gillar fotografering och som "håller på att lära sig göra en fototidning".

Kamera&Bild känns helt enkelt inte som en "färdig" produkt, och för mig blir det inte någon förlängning av prenumerationen. Kanske jag återkommer någon gång i framtiden när tidningen "blivit färdig".

Lightroom

She looks upstairs

Watching people

Waiting for the bus

Brass rails

Jag har prenumererat på tidningen FOTO, med några kortare avbrott, sedan slutet av 1960-talet. Jämfört med Kamera&Bild håller den generellt sett högre kvalitet, både vad gäller det redaktionella innehållet, som tryckkvalitet och layout. Kanske skulle man komplettera med en utländsk fototidning av hög klass? Jag har ingen överblick över vad som finns där ute, men ni som läser det här inlägget kanske har några intressanta tips.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-03-04 11:36 | Läst 2903 ggr. | Permalink
Jag tror att den här tidningen skulle passa dig som hand i handske: http://www.lfi-online.de/ceemes/
/Mikael Good
Svar från pic-tor 2013-03-05 16:45
Den tidningen känner jag till och den håller hög klass, men jag är nog intresserad av en mer "oberoende" tidning.

/Torbjörn
Practical Photography, Digital SLR Photography och Advance Photographer är tre bra magasin jag läser mer eller mindre regelbundet. Samtliga tre kan du låna av mig om Du vill kolla igen innan beslut?
Första bilden är ju underbar och titeln så exakt :-)
Svar från pic-tor 2013-03-05 16:46
Tack så mycket Per. Ta med tidningarna vid nästa fotofika så får jag kolla i dem.

/Torbjörn
Otten 2013-03-05 18:21
Absolut, det gör jag.
Otten 2013-03-05 20:02
Dock får jag plocka med ett urval, har ganska (oroande) många :-)
Har du iPad kan du testa fram olika tidningar direkt i paddan :) Fina bilder! Allt gott :)
Svar från pic-tor 2013-03-05 16:47
Tack Mikael. Jag har tyvärr ingen iPad (ännu) så det får bli papperstidningar ett tag till.

/Torbjörn
Fint fångat som alltid och lightroom var ju riktigt talande!
Ha det gott Torbjörn!
ewa
Svar från pic-tor 2013-03-05 16:52
Tack så mycket Eva. "Lightroom"-rummet med sina många fönster har ett spännande ljus. Kolla in nästa gång du besöker Uppsala.

/Torbjörn
Håller med dig!
Den är rena Kalle Anka jämfört med ovan nämda tidningar.
Jag själv prenumererar på tyska Foto Magazin för deras exemplariska tester och fina tryck.

/Thomas
Svar från pic-tor 2013-03-05 16:54
Tack för tipset Thomas. Jag ska ta en titt på Foto Magazin,

/Torbjörn
WILCO THAT
Kamera & Bild har väl bara minimalt med eget material. Det mesta köper de in om jag förstått det rätt. Det jag sett av den så verkar det mest vara dåliga översättningar av gammal skåpmat. Jag är inte heller överdrivet imponerad.
Svar från pic-tor 2013-03-09 09:26
Kanske är det som du skriver, jag är själv inte så insatt. En fototidning måste naturligtvis, förutom korrekt och intressant redaktionellt material, innehålla bilder av hög klass, och att trycket håller lika hög klass är ju en självklarhet.

/Torbjörn
mikaela.magnusson.90 2013-03-31 12:51
Kamera&Bild producerar faktiskt allt material själva. Det är antingen skrivet av redaktionen eller i vissa fall frilansare. Till skillnad från t.ex. Digital Foto som köper in och översätter annat material.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg