Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

En liten utställning om en utställning

Det kan väl knappast ha undgått någon att Fotografiska museet nu har en maffig utställning med Henri Cartier-Bressons bilder. Det är en mycket imponerande utställning, även om jag tycker att några av bilderna är onödigt stora. Bilder tagna med småbildskamera gör sig bäst måttligt förstorade. Som fotograf är det nyttigt att på alla sätt få påfyllning och utställningar av bra fotografi är absolut en av de bästa påfyllningar man kan tänka sig.

Jag blev så inspirerad av Bressons bilder att jag själv tog fram min Sony NEX-6 och sökte fånga avgörande ögonblick bland de som besökte Fotografiska på Långfredagen. Besökarna var många och utställningen omfattande, så för oss blev det en nödvändig paus med mat och dryck. Vederkvickta av den goda maten fullföljde vi så sedan andra halvlek hos Bresson och en mycket snabb visit hos Anna Clarén. Enligt mitt sätt att se så spelar de båda fotograferna inte i samma division – långt därifrån.

Vi hann också med ett kort besök i butiken där två böcker av Cartier-Bresson inhandlades. Som vanligt kunde jag inte hålla mig ifrån att dokumentera vad som sig tilldrog här heller, så de bilderna får också hänga med i denna lilla utställning. Detsamma kan också sägas om restaurangbesöket för övrigt. Kameran ska jobba jämt och ständigt.

Cartier-Bresson hade det väl förspänt. Han behövde aldrig bekymra sig över att få pengarna att räcka till eftersom han fått en hel del i arv. Det förringar naturligtvis inte hans storhet som fotograf. Men kanske kan det ändå förklara hans vidlyftiga resande, med möjlighet att ta omvälvande bilder i miljöer dit andra kanske inte hade möjlighet att resa. Han fotograferade enbart. Framkallning och kopiering ombesörjdes av anställda. På så sätt fick han mycket tid till att strosa runt på gatorna i Paris och annorstädes. Det får vi, som i dag kan se hans fantastiska bilder, naturligtvis vara tacksamma för. Men ändå tycker jag inte det är helt fel att omnämna under vilka villkor han verkade som fotograf.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-04-01 19:39 | Läst 1791 ggr. | Permalink
En ordentlig kavalkad du bjuder på idag Torbjörn. Jag har inte orkat masa mig ned till utställningen ännu, men det får bli någon runda. Som alla sådana här retrospektiva utställningar tenderar det att bli lite mastigt, hur upplevde du det?
-affe
Svar från pic-tor 2013-04-03 09:35
Ja, det blev en hel del bilder Alf. Kanske inspirererar de några som aldrig besökt Fotografiska att göra det. Visst var det en mastig utställning och vi delade upp den på två halvlekar med en mellanliggande matpaus. Förmodligen ser jag den ytterligare en gång, och då helst på en vardag, när det inte är så mycket folk. Utställningen är annars mycket sevärd och visar hur mångsidig Cartier-Bresson var.

/Torbjörn
Många bilder.... bildchock... , men det blir ett fint reportage enligt mitt tycke så inte mig emot. Brukar ju också själv bildchocka emellanåt... Kul att få sällskap!
Det blir fint att se även denna utställning när det lider ditåt.
Svar från pic-tor 2013-04-03 09:46
Jag tänkte kanske lite grand på de som bor en bit från Stockholm och som inte besöker Fotografiska så ofta. Jag har sett att Dagnyfikat ska gå av stapeln nu på lördag på Fotografiska. Jättetrevligt initiativ och det skulle vara roligt att följa med. Är dock lite osäker om jag kan nu på lördag för det är andra saker som också ska hinnas med. Utställningen är väldigt mastig och det är nog lämpligt att se den i två omgångar med en paus för fika/mat och lite snack emellan.

/Torbjörn
Så förträfflig, nu fick även jag hänga med och se den utställningen. Såg att den bara är kvar till den 26 maj så något besök där IRL lär det inte bli.
Kul med många bilder så jag fick se ordentligt, bra bilder också.
Svar från pic-tor 2013-04-03 11:35
Tack så mycket Margareta för din trevliga kommentar. Vad tråkigt om du missar utställningen p g a av "fotfel". Den är verkligen sevärd, om än ganska mastig. Cartier-Bresson levde länge och fotograferade under väldigt många år, vilket också framgår av utställningen. För mig är han en mycket stor inspiratör och utställningen gav mig massor av "lust-att-fotografera".
Hoppas du kryar på dig och att du snart är i full sving igen.

/Torbjörn
Margareta Cortés 2013-04-03 11:44
Tur att det inte är "fotofel" jag drabbats av och vad är en missad utställning mot en ny fot.. ;)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg