Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Fluffiga sommarmoln, flyktiga sandslott och halvgamla pixlar

Att mjölk surnar efter en tid är ju bekant. Men hur är det med digitala pixlar? Surnar de också med tiden? Eller tappar stinget? Ingen kanske vet för den digitala fototekniken är ju relativt ny och erfarenheten begränsad. Rent allmänt sägs dock att den ursprungliga kvalitén behålls så länge den digitala bildfilen kan läsas.

Kollade igenom nästan tre år gamla bilder via Lightroom, och framkallade några för att se om pixlarna fortfarande var fräscha och höll bra kvalitet. Bäst-före-datum används för närvarande inte för digitala bildfiler men kanske kommer vi dit en dag när vi vet mer hur långtidslagrad, digital information beter sig.

Hursomhelst, tre år gamla pixlar tycks fortfarande var fullt användbara. I alla fall de som har sitt ursprung på Öland. Tre år gamla pixlar från andra delar av landet ska naturligtvis också undersökas, och min förhoppning är att de också har behållit sin fräschör.

Jag misstänker att jag använd polfilter till en del av molnbilderna här. Himlen är nämligen väldigt blå, och jag har i flera fall fått minska ned mättnaden något för att inte vissa partier ska bli helt igensotade vid konverteringen till svartvitt.

Mina äldsta pixlar är ca åtta år gamla och de mår också fortfarande bra. Hur mina hårddiskar mår vet jag dock inte och tyvärr brukar de ju inte dö sotdöden – långsamt och plågsamt – utan knall och fall.

Borde kanske skaffa någon form av akutväska ifall att...

Horisonten är i vissa fall "farligt" nära mitten av bilden. Jag hoppas det inte stör alltför mycket, den här gången ville jag ha det så här.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-04-06 14:13 | Läst 2524 ggr. | Permalink
Finfina bilder i svartvitt Torbjörn, gillar mest nr:3 och 6. Mig spelar det inte någon roll hur horisonten ligger i bilden huvudsaken är att den är rak i förhållande till bilden.
Svar från pic-tor 2013-04-08 16:51
Tack Roger. När jag en gång i tiden började fotografera var det näst intill en dödssynd att lägga horisonten mitt i bilden. Kanske har vi blivit mer toleranta vad gäller den saken på senare tid.

/Torbjörn
Inget störde mig och tycker bilderna hade väldigt härlig känsla! hälsn danne
Svar från pic-tor 2013-04-08 16:52
Tack så mycket Dan.

/Torbjörn
Min erfarenhet är att pixlarna blir mycket godare med några års lagring :)

Jag får ett mycket bättre resultat när jag konverterar mina åtta år gamla råfiler från Eos 20D nu, än vad som var möjligt att åstadkomma när kameran var ny. Det märks att råkonverterarna blivit klart bättre. Just detta tycker jag också är ett av de viktigaste argumenten för att alltid fotografera i råformat ...
Svar från pic-tor 2013-04-08 16:58
Det var ett viktigt påpekande Anders, att fotografera i råformat. Jag glömde nämna det i inlägget, men jag fotograferar alltid i råformat. Förbättrade råkonverterare gör, precis som du nämner, det valet ännu vettigare. Jag konverterar till Adobes råformat DNG vid import till LR.

/Torbjörn
Fina pixlar har du är.
Tänk sådan tur att pixlar kan bli till bilder ändå.
Svar från pic-tor 2013-04-08 17:01
De här RAW-pixlarna har klarat lagringen alldeles utmärkt och jag hoppas de får fortsätta att åldras med behag :). Jag håller med dig; den digitala bildtekniken är makalös.

/torbjörn
Roligt inlägg med bra fundering och härliga bilder! =)
Ibland blir pixlarna bättre om dom får ligga till sig lite!
Ha det så gott!
Svar från pic-tor 2013-04-08 17:04
Tack så mycket Heléne. Enligt Anders (se ovan) har råkonverterarna blivit bättre så lagrade pixlar ger nog bättre bilder i dag än vid tillkomsten. Det mesta inom digital fotografering tycks bara bli bättre och bättre för varje år som går. Kul utveckling tycker jag.

/Torbjörn
Intressant inlägg och fina bilder därtill. Det vore väl trevligt om pixlarna istället mognade, och i takt med fotografen. Men vem vet, i morgondagens teknologi är de kanske helt oanvändbara. Låt oss njuta av dem medan vi kan ;o) Ha det gott/ Elisabeth
Svar från pic-tor 2013-04-08 17:13
Tack så mycket Elisabeth. Det skulle ju vara förfärligt om bildfilerna blir sämre ju längre tid de lagras. Jag hoppas bara att vi får bättre och säkrare lagringsmedia som inte kraschar lika lätt som dagens hårddiskar.

/Torbjörn
De här pixlarna var det sannerligen inget fel på!
Ha det gott!
Ewa
Svar från pic-tor 2013-04-08 17:15
Tack så mycket Ewa. Nej, de verkar fortfarande må bra, och skam vore det väl annars.

/Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg