Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Den stöddige äntrar ringen

I samband med DN-galan i kulstötning, som arrangerades i Kungsträdgården, fick allmänheten prova på att göra en stöt i en för ändamålet iordningsställd kulstötningsring. Det är flera personer som provar på och somliga är riktigt duktiga. Efter ett tag träder den stöddige in och visar upp sin breda bringa. Oj, nu blir det säkert långt, var det nog många som tänkte. Uppvisningen innan stöten tog visst på krafterna för kulan kom inte särskilt långt. Men det var aldrig någon risk att han skulle få den på tårna.

Se på mig

Här finns det oanade krafter

Hoppsan, en sån tung rackare

Usch och fy, jag är inte alls i stöten i dag

Man ska naturligtvis tro på sig själv men det är hälsosamt att lära känna sina begränsningar. Genom idog träning kan man utöka sin kompetens. Det gäller såväl inom kulstötning som fotografering.

På återseende

/TorbjörnPostat 2011-08-20 15:52 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vernissage väckte vädergudarnas vrede

Efter en fin dag i Uppsala öppnade sig himlen lagom till Uppsala fotofestivals vernissage i kväll. Vid planket hade några förståndiga lagt tak över utställningsytan med hjälp av byggplast. I tältet bredvid, där porträttfotografering kommer att äga rum med början i morgon, hade utställarna dukat upp med cider och diverse tilltugg. Stämningen var trots de yttre betingelserna god bland besökarna. Här är några snabbframkallade bilder från kvällens vernissage.

Vädergudarnas vrede kände inga gränser men vi hade det gemytligt under plasten och de små barnen var nog mer intresserade av det läckande plasttaket än de bilder som hängde runt om. Nu blir det lite vila sedan väntar morgondagens begivenheter.

På återseende

/TorbjörnPostat 2011-08-19 22:41 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Uppsala fotofestival är i gång med planket

Uppsala fotofestival invigs officiellt i kväll kl.17 vid Martin Luther King-plan, bakom universitetet, av  kommunalrådet Mohamad Hassan. Planketutställarna kunde inte vänta till invigningen utan är redan i gång. Planket, som består av ett högt stängsel, är inte helt lätthängt men vi hjälper varandra så gott det går. Mina S-krokar visade sig vara för små för att greppa runt överliggaren, trots att jag med hammare försökte knacka ut dem. En räddande ängel dök upp som på beställning, i Rauni Melins skepnad, och frågade om jag ville ha några buntband. Buntbanden blev min räddning. Stort tack Rauni!

Fotofestivalen håller på till söndagskväll och här är festivalens hemsida.

Tv 4 Uppland var förbi en sväng på förmiddagen och filmade vid planket där utställarna var i full färd med att hänga sina bilder. Själv blev jag helt oförberedd intervjuad och ni som vill se min fagra nuna kan titta på Tv 4 Uppland i kväll kl.19:15. Då är jag på fest tillsammans med utställare och volontärer.

Här några bilder från morgonens förberedelser. Planket har öppet fram till kl 21 då det sluts och låses.

Raunis buntband blev min räddning och det är hon som är fotografen här

Tv 4 Uppland kommer förbi och filmar utställarnas bilder

Fler utställare anländer

De första besökarna är också på plats

Fotoklubbens lokaler ligger alldeles intill planketutställningen

En åskskur drog över och det blev bråttom med byggplasten

Är ni i stan så kom till Martin Luther King-plan och titta på planketutställningen. På fredag kväll är det vernissage hos samtliga utställare. Vid planket är det kl.19:00 medan de andra utställarna börjar redan kl.16:00.

På återseende

TorbjörnPostat 2011-08-18 14:00 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Cajunmusik och ett repat filter

Vill man dokumentera sin samtid behöver man inte gå sysslolös särskilt länge. Om man nu inte ratar en massa motivområden förstås. Jag fotograferar nog det mesta som händer runt omkring mig men har märkt att det som ligger mig närmast, platsen där jag bor, sällan blir avbildad. Det har ju skrivits en del om detta fenomen av flera bloggare. Gräv där du står sade man ju redan på 60-talet. Kanske är det lättare att gräva utifrån och sakta arbeta sig in mot centrum – där du står. Man går liksom katten kring het gröt tills den har svalnat lite innan man hugger tänderna i den.

Nu under sommaren har jag besökt Linnés Sävja, som ligger strax utanför Uppsala, ett antal gånger. Det är en av de gårdar Linné ägde och bodde på. Nu har man konstutställningar och artistuppträdanden på söndagarna där. Där finns ett café som serverar kaffe och hembakat bröd. För ett tag sedan uppträdde Bayou Cajun Band där. Det är ett band som huvudsakligen kommer från Stockholm, förutom en som kommer från Knivsta minnsann. Gruppen spelar en härlig, frisk cajunmusik med mycket driv och spelglädje. Christer Åberg, som leder bandet, är en mycket välkänd person inom den här genren och förekommer i andra konstellationer också, t ex Cajun Hurricane.

När jag kom hem märkte jag att det fanns överstrålning på vissa motljusbilder. Det har jag inte noterat förut på mitt Sony 28-75/2,8. Vid en snabbkoll såg jag en repa på UV-filtret. Kan den ha förorsakat detta tro? Ska kolla utan filter ett tag för att se om det blir någon skillnad.

Bayou Cajun Band

En kille från publiken tar över tvättbrädan

Christer eldar på publiken med hjälp av en gammal grammofontratt

Vanlig gitarr och lap steel

Och så lite svartvitt...

Till slut kunde de inte hålla sig utan måste bara upp och dansa

En närmare presentation av bandet:

Christer

Peter

Tom t h

Günter

Gunnar

Jag gillar den här musiken. Den är svängig och det specilla dragspelet, cajun accordion, ger ett härligt driv i musiken. Ja, det här bandet var riktigt bra. Gå och lyssna själv om ni har möjlighet. Kanske dyker de upp på Stampen någon gång? Kombinationen saxofon och fiol får mig att tänka på Calle Sändare, salig i åminnelse, som en gång försökte sälja en fiolsax (eller om det var en saxfiol) :-). En äldre dam ringde och undrade och Sändare spelade en trudelutt, på vad vet jag inte, men det gnällde. Affär blev det förstås inte men vansinnigt roligt var det.

På återseende

/Torbjörn
Postat 2011-08-10 11:39 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Prideparaden från min synvinkel

Det var faktiskt första gången jag såg Prideparaden. Jag gick upp till slussen och trängdes där med massor av glada människor. Stämningen var hög, det såg bl a några volontärer till som dansade och tjoade för att få igång publiken. Så kom då paraden. Den var jättelåååång. Inte visste jag att den var så omfattande och innehöll så många olika kategorier. Kända och okända politiker paraderade i spetsen för sina partier. Jag stod alldeles intill de som paraderade och kunde känna den positiva energi som fanns bland deltagarna. Här visar jag en radda med bilder, kanske mest med tanke på de som inte var där.

Herre i skägg

Puh, det var det hela. Mycket bilder blev det. En kraftig regnskur drog fram över slussen och regnjackan måste grävas fram från ryggsäcken. Kameran blev riktigt genomsur men den fortsatte att jobba som vanligt. Hur den mår i dag har jag inte hunnit kolla än.

På återseende

/TorbjörnPostat 2011-08-07 11:37 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Tidigare blogginlägg